Dossier Nederlandje: Inhoudsbeschrijving leesmap Nederlandje
Beschrijving van foto’s en artikelen die in een leesmap aan alle medewerkers aan *Nederlandje* werd aangeboden, ter voorbereiding op de repetitiefase. De map is samengesteld door Olivier Provily en Annelore Kodde.
Voorpagina Vrij Nederland, 23 november 2002 – nummer 47.
Met een foto van een gereconstrueerd ‘Melkmeisje’ van Vermeer, de dame is ditmaal schaars gekleed.
Met vermelding van VN-special: ‘Het verleden leeft: de herontdekking van de Nederlandse identiteit’.
Jaap Vegter, strip, Vrij Nederland, 23 november 2002 – nummer 47, z.p.. Stripje over de agressie in het verkeer, inclusief schuttingtaal, met op het laatste plaatje premier Balkenende: “Dat de burgers zèlf elkaar wijzen op onbetamelijk gedrag, is een éérste stap naar het herstel van normen en waarden”, waarbij de toehoorders commentaar leveren met de woorden ‘lulkoek’ en ‘gezeik’.
Chris van der Heijden, ‘Een bruine boterham met kaas’, Vrij Nederland, 23 november 2002, p. 78-79.
Essay in de reeks ‘Het fraaie idee Nederland’. Introductietekst: “Wat is Nederland? Het mengsel van persoonlijke beleving, duizend factoren en het moment dat uniek is. Dat heeft consequenties voor de geschiedschrijving.”
Roos Schlikker, ”Jullie werden opeens echt gek’. Nederland in vreemde ogen’, Vrij Nederland, 21 december 2002, z.p..
Introductietekst: “Je leest en hoort het overal: Nederland is veranderd het afgelopen jaar. Een politieke moord, alle bestuurlijke chaos nadien. De economische crisis, niets lijkt meer hetzelfde. Hoe kijken in Nederland woonachtige buitenlanders tegen al die veranderingen aan?”
Mohammed Benzakour, ‘Nooit geleerd: de poëzie van het groeten. Westerse normen & waarden’, Vrij Nederland, 21 december 2002, z.p..
Introductietekst: “Goed groeten is de kruipolie van de samenleving en geeft kleur en melodie aan de alledaagse grauwheid. Nederlanders kunnen er niets van; moslims zijn er experts in.”
Eric Arends, ‘Geduld. Ad van Denderen fotografeert migratiestroom van nabij’, De Volkskrant, 3 april 2003, Kunstkatern, p. K2. Artikel over en foto’s van Ad van Denderen.
Introductietekst: “Hij liep met Albanezen over bergpaadjes, bracht in Athene de nacht op straat door met Iraakse Koerden, en wachtte Marokkanen op in de Zuid-Spaanse duinen. Ad van Denderen fotografeerde vluchtelingenstromen ‘van binnenuit’, op zoek naar beelden ‘die de geschiedenis zullen overleven’. Soms deel je een bed met iemand, je kookt samen, je doet hetzelfde wat zij doen’.”
(NB Het artikel is na te lezen via http://www.lexisnexis.nl mits de lezer een abonnement heeft)
Shervin Nekuee, ‘Het autonome individu kijkt tv’, De Volkskrant, 26 april 2003.
Forum, p. 9.
Introductietekst:”Filosoof kweekt voor vreemdeling superieur beeld van eigen cultuur. Vreemdelingen moeten inburgeren. Volgens Shervin Nekuee is er een kloof tussen de cultuur van de gewone burger en het hoogstaande beeld dat filosofen uitdragen.”
(NB Het artikel is na te lezen via http://www.lexisnexis.nl mits de lezer een abonnement heeft)
Guus Dubbelman, foto, De Volkskrant, 19 april 2003, z.p.
Onderschrift bij foto: Aanhangers van Fortuyn hangen op de dag van de uitspraak in de rechtszaak tegen Volkert v.d. G. een spandoek gericht tegen de media en de politiek op.
Reclamefoto KPN met de tekst: KPN introduceert Belplus. Nu nog meer voordeel met uw vaste telefoon (2003). Fotograaf onbekend.
De foto toont een grote familie, die model staat voor een gemiddelde Nederlandse familie.
Bas Heijne, De Hazesdoctrine, NRC Handelsblad, 26 april 2003, Opinie, p. 7. Essay. Over het gedrag van André Hazes, die een man sloeg die zijn zoon een tik gaf. Met verwijzingen naar het befaamde essay ‘Nederland’s geestesmerk’ van de historicus Huizinga uit 1934.
(NB Het artikel is na te lezen via http://www.lexisnexis.nl mits de lezer een abonnement heeft)
Vier foto’s van een enscenering van Robert Wilson. Gegevens publicatie ontbreken.
Dubravka Ugreši ć, ‘Maar waar wonen de grote mensen? De ongeziene schoonheid van Amsterdam’, in: Wat is Nederlands nog in dit land?, essaybundel Nationaal Archief met inleiding Paul Schnabel. Vertaling Roel Schuyt. Breda 2002, p. 59-73.
Cleo Campert, foto, Nieuwe Revue, 14 augustus 1996, nummer 34. Onderschrift: Dance Valley. Het feest. De mensen. De muziek. De pillen. De gesprekken.
Foto van in wit geklede mensen, eveneens genomen op Dance Valley. Beide foto’s zijn afkomstig uit een fotoboek, gegevens publicatie ontbreken.
Rashid Novaire, ‘Zoldernatie Nederland. Een Marokkaanse kop en een Nederlandse ziel’, in: Wat is Nederlands nog in dit land?, essaybundel Nationaal Archief met inleiding Paul Schnabel. Breda 2002, p. 133-137.