Logo Utrecht University

Dramaturgy Database

Korte biografie André Veltkamp (geb.1945)

Een korte – door hem zelf geschreven – biografie van dramaturg André Veltkamp (1945).

Korte biografie André Veltkamp (geb.1945)

(door hem zelf geschreven)

Studeerde Nederlandse taal en letteren en verdiende aanvankelijk zijn brood als striptekenaar/illustrator.

Hij begon als leraar Nederlands op een middelbare school in 1971, werd in 1976 adjunct directeur op diezelfde school, tot hij in 1981 benoemd werd tot onderwijskundig studieleider op de Academie voor Kleinkunst en de Nel Roos Academie (tegenwoordig de Nationale Ballet Academie). In 1989 werd hij algemeen studieleider van de Academie voor Kleinkunst, de Toneelschool en de Regie-opleiding. In 1993 werd hij benoemd tot adjunct directeur theateropleidingen van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds september 1997 is hij directeur van de Theaterschool.

Voor de Academie voor Kleinkunst ontwikkelde hij het vak ‘toegepaste kleinkunstdramaturgie’ Hij geeft in dit vak ook les, evenals in het vak tekstanalyse aan deze Academie en aan de Toneelschool Amsterdam.

Sinds een achttal jaren is hij als dramaturg, tekstadviseur, programma-ontwikkelaar en/of stimulator betrokken geweest bij diverse schoolproducties en voorstellingen in de beroepspraktijk. Hij werkte o.a. voor de laatste theaterproductie van Paul de Leeuw, een aantal shows van Jenny Arean, Karin Bloemen (theater en tv), Acda en de Munnik (vier theaterprogramma’s), de Vliegende Panters (drie theaterprogramma’s), Lenette van Dongen (drie theaterprogramma’s), Plien en Bianca, Hakim Traida, Veldhuis en Kemper, Hassans Angels, en ontwikkelde samen met Ruut Weissman en George Groot de muziektheaterproduktie ‘Tip Top’ en deed de dramaturgie voor de musicals ‘Heerlijk duurt het langst’, ‘Foxtrot’ en ‘Marlene’ met Jasperina de Jong.