Logo Utrecht University

Dramaturgy Database

Jaarverslag Publiekstheater Hamlet – William Shakespeare

Pagina uit het jaarverslag van Het Publiekstheater waarin wordt teruggeblikt op *Hamlet* (1986).

HAMLET – William Shakespeare

‘Pierre Bokma als een adolescent die door hardop denken tot inzicht komt in zijn boze zelf en de nog bozere wereld. Prachtige historische kostuums, genuanceerde vertolkingen van alle spelers, subtiele regie van Gerardjan Rijnders.’ (NRC-voorkeur)

Hamlet zou de eerste regie van Gerardjan Rijnders voor Het Publiekstheater zijn. Al snel, nog tijdens de voorbereidingen voor het seizoen, werd duidelijk dat het ook zijn laatste regie voor het gezelschap zou worden. ‘Een visite-kaartje’, ‘een opmaat naar het nieuwe gezelschap’ – zo werd de voorstelling al voor hij uitkwam allerwege genoemd. Er ontstond zelfs even het misverstand dat zijn gezelschap al van start was gegaan. Maar Hamlet is wel degelijk ook de Hamlet van Het Publiekstheater.

Uitgangspunten waren: een speelvloer, historische kostuums die eruit zien alsof de spelers er sinds 1600 mee rondlopen, te zwaar om er frivool in rond te springen; uitgekiend lichtplan; Hamlet, een puberale adolescent.

De Stadsschouwburg werd voor het eerst sinds tijden weer onbeschaamd benut om zijn retorische kwaliteiten. De hamlet als spreekopera. Stemmen in alle mogelijke en onmogelijke toonaarden. Overzichtelijke, strak geometrische mise-en-scène, ondersteund door een Gordon Craig-achtige belichting, zichtbaar opgehangen, dat wel.

En dan natuurlijk de executie van Komrij’s verrassende, controversiële, als altijd van anachronismen vergeven blanke verzen.

De reacties waren zeer uiteenlopend, maar het publiek kwam in grote getale naar Hamlet kijken.

Als onderzoek naar de retorische speelstijl voor de Elisabethanen, is de voorstelling erg interessant. Wie weet een onderzoek dat Toneelgroep Amsterdam verder zal uitdiepen.

Vertaling: Gerrit Komrij

Regie: Gerardjan Rijnders

Decor: Jon Dekker

Kostuums: Rien Bekkers

Lichtontwerp: Henk van der Geest

Dramaturgie: Janine Brogt

Met: Pierre Bokma, Hans Croiset, Titus Muizelaar, Petra Laseur, Henk Rigters, Hugo Koolschijn, Margo Dames, Laurens Spoor, Wigbolt Kruijver, Bert Bunschoten, Frans Spek, Frans Vorstman, Hans van den Berg, Joost Boer.

11 oktober 1986; Stadsschouwburg Amsterdam